1. Ex Filcore

1. Ex Filcore

Ex tempore ustvarjalcev v filcu na temo VODA

V Solčavi se polstenje volne že dobro desetletje vztrajno širi in nadgrajuje. Tu je že več let počasi zorela ideja o združevanju vseh slovenskih in tujih filcark ter predstavitvi volne ne le v rokodelstvu, ampak tudi v umetnosti. Atelje Franc in Liza se trudi narediti več na tem področju. Volna je tako vsestranski material, da si zasluži bolj vidno mesto tako v vsakdanji rabi, kot tudi v umetnosti, zato smo organizirali dogodek, kot ga v Sloveniji še ni bilo. Skupaj s soorganizatorji JSKD, občino Solčava in centrom Rinka smo pripravili prvi ex tempore za ustvarjalce v volni. Ex filcore je nov izziv v preizkušanju v sodobni umetnosti vedno bolj prisotnega oblikovanja z ročnim polstenjem volne. Naš namen je vsem ustvarjalcem z volno oz. vsem, ki bi se v tovrstni tehniki želeli preizkusiti, ponuditi možnost predstavitve svojih del. Z natečajem želimo pokazati, da je polstenje lahko samostojna tehnika ustvarjalnega izražanja, saj je ena od v svetu bolje poznanih zvrsti tekstilne umetnosti. Filcanje ob dobrem poznavanju materialov nudi neštete možnosti ustvarjanja, saj združuje številne izrazne možnosti bolj priznanih likovnih tehnik.

Dogajanje se je začelo s celodnevno delavnico polstenja slik in raziskovanja različnih učinkov in reliefov, ki jih lahko dosežemo na površini filca. Ustvarjalci so tako lahko spoznali številne izrazne možnosti, ki jih ponuja volna in pridobili novo znanje ter ideje za ustvarjanje. S tem se je začelo ustvarjanje polstenih del na razpisano temo »voda«. Natečaj se je zaključil s tridnevnim ustvarjalnim dogodkom v Solčavi. Kdor je želel, je lahko poiskal ideje v okolici Solčave in ustvaril ali dokončal svoje delo kar na mestu samem. Ustvarjanje se je zaključilo z odprtjem razstave vseh prispelih del v centru Rinka. Natečaja se je udeležilo devet ustvarjalcev iz Slovenije in Hrvaške.

Razstavo ob zaključku 1. natečaja ex filcore Solčava smo odprli v nedeljo 18. 6., ravno na prvo obletnico delovanja ateljeja Franc in Liza. Špela in Franci sva ob tej priložnosti skupaj s soorganizatorji pripravila dogodek, ki ga je lepo in sproščeno vodila direktorica centra Rinka Mateja Brlec Suhodolnik, s svojimi nežnimi avtorskimi pesmimi o naravi ga je lepo popestrila kantavtorica Slavica Tesovnik, o prispelih delih in zgodovini polstenja volne je nekaj besed povedala žirantka, akademska kiparka Saba Skaberne. O tem po krivici zapostavljenem, a izjemno uporabnem materialu ve veliko, saj ga tudi sama uporablja v svojih zanimivih stvaritvah. Tudi županja občine Solčava Katarina Prelesnik je dodala nekaj vzpodbudnih besed, nato pa sta skupaj z vodjo JSKD Mozirje, Simono Zadravec vsem avtorjem podelili priznanja in nagrade, ki so jih prispevali solčavski turistični ponudniki. Vsi navzoči smo bili navdušeni, saj je prva nagrada ostala doma.

Velika zahvala gre vsem soorganizatorjem in domačinom, ki so ta najin projekt podprli, še posebno  pa vsem ustvarjalcem, ki so sprejeli ta umetniški izziv in se udeležili 1. ex filcora.

Upam, da bodo tudi likovniki sčasoma prepoznali vrednost volne in jo začeli pogosteje uporabljati. Želela bi si, da se ta dogodek obdrži in sčasoma preraste lokalne okvire ter postane prepoznaven v strokovni in tudi širši javnosti.

Špela Orešnik

 

Dela vseh devetih sodelujočih avtorjev smo zbrali v tem katalogu, ki je na voljo v ateljeju.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

© 2024