2. Ex Filcore – razpis

2. Ex Filcore – razpis

Lani sem prvič za vse ustvarjalce pripravila poseben natečaj za najboljšo filcano sliko, ki smo ga skupaj zelo uspešno izvedli. Leto je naokrog, zato bi vas ponovno prav lepo povabila na drugi ex filcore, tokrat na temo zelišča. (V Zgornji savinjski dolini ravno v tem času pripravljamo prvi festival zelišč, ki se bo začel ob zaključku natečaja.)

V Sloveniji je polstenje obravnava le kot obrt, ne pa tudi kot ustvarjalna tehnika. Skupaj lahko pokažemo, da je polstenje enakovredno vsem priznanim zvrstem v umetnosti. S tem namenom pripravljam ex filcore – ex tempore ustvarjalcev v filcu. To je natečaj za najboljše filcano delo na vnaprej določeno temo.

Potekal bo od 19. 5. do 17. 6. 2018. Kdor želi, pa lahko zadnje tri dni ustvarja na skupni ustvarjalni delavnici v Solčavi. Dogodek se zaključi s skupno razstavo nastalih del v Centru Rinka.

Za vse, ki polstenja še ne poznajo, pa bi želeli sodelovati, 19. 5. pripravljam tudi delavnico Raziskovanje materialov in površine.

Več lahko prebereta v spodaj dodanem razpisu.

Lepo vabljen k sodelovanju in prijavi. Upam, da vas bo čimveč poprijelo za ta izziv.

Franc in Liza filc

 

2. mednarodni EX FILCORE SOLČAVA 2018, ex tempore ustvarjalcev v filcu na temo ZELIŠČA (19. maj – 17. junij 2018)

Vabilo

Spoštovani ustvarjalci!

Natečaj za ustvarjalce v filcu, EX FILOCORE SOLČAVA, je nov izziv v preizkušanju v sodobni umetnosti vedno bolj prisotnega oblikovanja z ročnim polstenjem (filcanjem) volne. Namen je vsem ustvarjalcem z volno oz. vsem, ki bi se v tovrstni tehniki želeli preizkusiti, ponuditi možnost predstavitve svojih del. V Sloveniji je polstenje priznano le kot rokodelska tehnika. Z natečajem, ki se zaključi z ustvarjalnim dogodkom, želimo pokazati, da je polstenje lahko samostojna tehnika ustvarjalnega izražanja, saj je ena od v svetu bolje poznanih zvrsti tekstilne umetnosti. Filcanje ob dobrem poznavanju materialov nudi neštete možnosti ustvarjanja, saj združuje številne izrazne možnosti štafelajnega slikarstva, kolaža in kiparstva, zato ga zlahka postavimo ob bok katerikoli priznani likovni tehniki.

MOŽNOST PREDHODNEGA IZOBRAŽEVANJA

Za vse začetnike, in tudi tiste, ki bi si želeli svoje znanje nadgraditi in raziskovati različne učinke in reliefe, ki jih lahko dosežemo na površini filca, pripravljamo v mesecu maju intenzivno celodnevno delavnico, ki bo zajemala osnovne tehnike polstenja in spoznavanje številnih materialov, ki jih pri filcanju slike lahko uporabimo. Delavnica bo v soboto, 19. 5. 2018, v Solčavi.

Za več informacij in prijave pokličite Špelo Orešnik na 070/870-408.

POGOJI SODELOVANJA NA NATEČAJU:

  • Z enim do največ dvemi deli lahko sodeluje vsak posameznik, ki si želi takšnega izziva in ima vsaj osnovno predznanje ročnega polstenja (to se lahko pridobi na delavnici Raziskovanje materialov in površine 19. maja v Solčavi),
  • ustvarjajo se stenska in kiparska dela na temo ZELIŠČA (zdravilne in uporabne rastline v naravi ali vrtu, njihovo gojenje, nabiranje in uporaba v zdravilstvu ali v kuhinji, zdravilni učinki…),
  • dela na predpisano temo se lahko ustvarjajo le v času trajanja razpisa, to je od 19. 5. do 17. 6. (priložena izjava). Ustvarja se lahko doma ali zadnje tri dni razpisa na ustvarjalnem dogodku v Solčavi,
  • izdelek mora biti vsaj 50 % iz ročno izdelanega volnenega filca, zaželena je uporaba volne naše avtohtone jezersko-solčavske ovce. Dovoljena je uporaba vseh tehnik ročnega polstenja (kot tudi pletenje, šivanje, vezenje), uporaba osnovnih pripomočkov in dodatnih materialov (naravna vlakna, tekstil, les, kamen, perle, barve, usnje). Prepovedana je le uporaba lepil in utrjevalcev,
  • predpisana velikost: najkrajša stranica min 15 cm in najdaljša max 150 cm, kiparska dela naj ne presegajo 1 m.
  • končni izdelek mora biti dovolj kompakten stabilen za postavitev ali opremljen za obešanje (lahko se pritrdi na okvir ali palico in opremi s kavlji ali zankami),
  • ob oddaji dela morajo biti v kuverti priloženi naslednji podatki: ime in priimek ter naslov avtorja, elektronska pošta in telefonska številka, naslov dela s kratkim opisom, cena, če se delo prodaja, ter spodaj priložena izjava o avtorstvu.

OSTALE POMEMBNE INFORMACIJE:

Vpisnina znaša 20 EUR na ustvarjalca in se lahko poravna 19. maja 2018 na delavnici v Solčavi ali se ob poslani prijavi poravna na Franc in Liza filc, Špela Orešnik s. p., Solčava 30a, 3335 Solčava, TRR: SI56 6100 0001 4563 733, Delavska hranilnica, s pripisom VPISNINA EX FILCORE SOLČAVA 2018 najkasneje do 8. junija 2018.

Oddaja del je v Centru Rinka med ustvarjalnim dogodkom v Solčavi, osebno ali po pošti. Dela morajo prispeti najpozneje do nedelje, 17. 6. 2018, do 12. ure.

Organizator zagotavlja, da bo z oddanimi deli ravnal previdno in po uveljavljenih standardih, ter ne prevzema odgovornosti za morebitne poškodbe.

Vsa prispela dela bo ocenjevala akademska kiparka Saba Skaberne, ki se v zadnjih letih intenzivno ukvarja z unikatnim oblikovanjem v filcu. Deluje tudi kot likovni pedagog in vodja različnih likovnih delavnic polstenja in kiparstva. Podala bo splošno kritiko in izmed vseh del izbrala tri najboljša, ki bodo nagrajena z lepimi praktičnimi nagradami. Avtor najboljšega dela dobi možnost samostojne razstave v Centru Rinka.

Odprtje skupne razstave vseh del in podelitev nagrad bo 17. 6. 2018 ob 15. uri v Centru Rinka. Razstava bo predvidoma odprta en mesec.

Razstavljena dela avtorji prevzamejo v Centru Rinka po zaključku razstave, oz. najkasneje do 20. 8., sicer dela postanejo last organizatorja.

USTVARJALNI DOGODEK V SOLČAVI:

Vsi, ki bi si želeli svoje delo ustvarjati na mestu, ste od 15. 6. do 17. 6. 2018 lepo vabljeni v Solčavo. Te tri dni se bodo ustvarjale ali dokončevale slike za ta razpis. Ves potrebni material in pripomočke naj si vsak udeleženec prinese s seboj.

Okvirni potek dogajanja:

  • Petek, 15. 6. 2018: prihod ob 14. uri, sledi kratka predstavitev kraja in voden ogled okolice s poudarkom na razpisani temi, zbiranje idej in naravnih materialov, čas za načrtovanje izdelka ter druženje.
  • Sobota, 16. 6. 2018: ob 9. uri namestitev na izbrane lokacije (dvorana ali na prostem) ter celodnevno ustvarjanje. Do večera naj bi bil izdelek mokro spolsten in opran.
  • Nedelja, 17. 6. 2018: po zajtrku se lahko izdelek še dokonča (suho napika detajle, prišije dodatke…) in opremi za obešanje. Zaključek in oddaja del do 12. ure, prosto za kosilo, ob 15. uri odprtje razstave in podelitev nagrad.

Po predhodnem dogovoru je možna organizacija bivanja in prehrane za ustvarjalce.

 

Vaše prijave pričakujemo najkasneje do petka, 8. junija 2018, na spodnji povezavi, na e-mail spelaoresnik@hotmail.com ali naslov Franc in Liza filc, Solčava 30a, 3335 Solčava. Po zaključenem prijavnem roku bodo prijavljeni prejeli obvestilo z vsemi potrebnimi informacijami.

Organizator si pridružuje pravico do odpovedi dogodka v primeru premajhnega števila udeležencev oz. do selekcije razstavljenih del ob prevelikem številu.

Vašo prijavo lahko oddate tu:

E-PRIJAVA

ali izpolnite spodaj priloženo prijavnico.

Vsi, ki vam je ustvarjanje v volni blizu in bi želeli pomagati pri uveljavljanju te zvrsti v umetnosti, lepo vabljeni k sodelovanju!

Franc in Liza filc, Špela Orešnik s. p.

v sodelovanju z:

JSKD OI Mozirje,

Občina Solčava,

LAS Zgornje savinjske in Šaleške doline,

Center Rinka

 

© 2024