3. Ex filcore

3. Ex filcore

3. Ex filcore

Ex tempore ustvarjalcev v filcu na temo ČAROBNE ZGODBE RASTLIN, od 30. marca do 16. junija 2019

Natečaj za ustvarjalce v filcu, EX FILOCORE SOLČAVA, je nov izziv v preizkušanju v sodobni umetnosti vedno bolj prisotnega oblikovanja z ročnim polstenjem (filcanjem) volne. Namen je vsem ustvarjalcem z volno oz. vsem, ki bi se v tovrstni tehniki želeli preizkusiti, ponuditi možnost predstavitve svojih del. V Sloveniji je polstenje priznano le kot rokodelska tehnika. Z natečajem, ki se zaključi z ustvarjalnim dogodkom, želimo pokazati, da je polstenje lahko samostojna tehnika ustvarjalnega izražanja, saj je ena od v svetu bolje poznanih zvrsti tekstilne umetnosti. Filcanje ob dobrem poznavanju materialov nudi neštete možnosti ustvarjanja, saj združuje številne izrazne možnosti štafelajnega slikarstva, kolaža in kiparstva, zato ga zlahka postavimo ob bok katerikoli priznani likovni tehniki.

POGOJI SODELOVANJA NA NATEČAJU:

  • Z enim do največ dvemi deli lahko sodeluje vsak posameznik, ki si želi takšnega izziva in ima vsaj osnovno predznanje ročnega polstenja (to se lahko pridobi na delavnici Raziskovanje materialov in površine 30. marca v Solčavi),
  • ustvarjajo se stenska in kiparska dela na temo ČAROBNE ZGODBE RASTLIN (ustvarjalec si sam izbere zgodbo, pravljico, anekdoto ali vražo, ki opisuje uporabo oz. čarobne lastnosti rastlin, ter jo poskuša interpretirati oz. ilustrirati v volni),
  • dela na predpisano temo se lahko ustvarjajo le v času trajanja razpisa, to je od 30. 3. do 16. 6. (priložena izjava). Ustvarja se lahko doma in/ali zadnje tri dni razpisa na ustvarjalnem dogodku v Solčavi,
  • izdelek mora biti vsaj 50 % iz ročno izdelanega volnenega filca, zaželena je uporaba volne naše avtohtone jezersko-solčavske ovce. Dovoljena je uporaba vseh tehnik ročnega polstenja (kot tudi pletenje, šivanje, vezenje, barvanje), uporaba osnovnih pripomočkov in dodatnih materialov (naravna vlakna, tekstil, les, kamen, perle, barve, usnje). Prepovedana je le uporaba lepil in utrjevalcev,
  • predpisana velikost: najkrajša stranica min 15 cm in najdaljša max 150 cm, tudi kiparska dela naj ne presegajo 1,5 m.
  • končni izdelek mora biti dovolj kompakten in stabilen za postavitev oz. opremljen za obešanje (lahko se pritrdi na okvir ali palico in opremi s kavlji ali zankami),
  • ob oddaji dela morajo biti v kuverti priloženi naslednji podatki: ime in priimek ter naslov avtorja, elektronska pošta in telefonska številka, naslov dela s kratkim opisom in izbrano zgodbo, cena, če se delo prodaja, ter spodaj priložena izjava o avtorstvu.

OSTALE POMEMBNE INFORMACIJE:

Vpisnina znaša 20 EUR na ustvarjalca in se lahko poravna 30. marca 2019 na delavnici v Solčavi ali se ob poslani prijavi poravna na Franc in Liza filc, Špela Orešnik s. p., Solčava 30a, 3335 Solčava, TRR: SI56 6100 0001 4563 733, Delavska hranilnica, s pripisom VPISNINA EX FILCORE SOLČAVA 2019 najkasneje do 1. junija 2019.

 Oddaja del je v Centru Rinka v Solčavi, zadnje tri dni razpisa, osebno ali po pošti. Dela morajo prispeti najpozneje do nedelje, 16. 6. 2019, do 12. ure.

Organizator zagotavlja, da bo z oddanimi deli ravnal previdno in po uveljavljenih standardih, ter ne prevzema odgovornosti za morebitne poškodbe.

Vsa prispela dela bo ocenjevala akademska slikarka Irena Romih, ki pri svojem delu pogosto uporablja naravne materiale in pri tem izkorišča njihove lastnosti, da doseže določene likovne učinke. Zato jo je pred leti pritegnilo tudi filcanje. Podala bo splošno kritiko in izmed vseh del izbrala tri najboljša, ki bodo nagrajena z lepimi praktičnimi nagradami. Avtor najboljšega dela dobi tudi možnost samostojne razstave v Centru Rinka.

Odprtje skupne razstave vseh del in podelitev nagrad bo 16. 6. 2019 ob 15. uri v Centru Rinka. Razstava bo predvidoma odprta en mesec.

Razstavljena dela avtorji prevzamejo v Centru Rinka po zaključku razstave, oz. najkasneje do 15. 10., sicer dela postanejo last organizatorja.

Vaše prijave pričakujemo najkasneje do sobote, 1. junija 2019, na spodnji povezavi, na e-mail spelaoresnik@hotmail.com ali naslov Franc in Liza filc, Solčava 30a, 3335 Solčava. Po zaključenem prijavnem roku bodo prijavljeni prejeli obvestilo z vsemi potrebnimi informacijami.

Vsi, ki vam je ustvarjanje v volni blizu in bi želeli pomagati pri uveljavljanju te zvrsti v umetnosti, lepo vabljeni k sodelovanju!

 

© 2024